Kuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisesti

Kuluttajavirasto kertoo syyskuussa julkaistussa tiedotteessaan, että neljä pikavippiyritystä, Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland, ovat tarjonneet epäasiallisia tai laittomia luottoja ja laskuttaneet epäselvästi. Yritysten tarjoamia luottoja ovat olleet esimerkiksi E-credit ja Hetivippi. Kyseiset vippipalvelut eivät ole enää toiminnassa. Yhtiöiden saatavia on perinyt perintätoimisto GP-Perintätoimisto Oy. Kuluttajaviraston mukaan kannattaa reagoida, jos luoton tarjoamisessa tai sen perinnässä on käytetty kyseenalaisia toimintapoja.

Kuluttajavirasto on saanut perintätoimiston toiminnasta runsaasti yhteydenottoja. GP-Perintätoimisto on tehnyt käräjäoikeuksiin haastehakemuksia pikavippiyhtiöiden saatavista. Perinnän kohteeksi joutunut kuluttaja voi vastustaa haastetta, jos luottoa on tarjottu tai sitä on peritty epäasiallisilla keinoilla. Kuluttajavirastoon tulleiden yhteydenottojen mukaan pikavippiyhtiöt ovat lähettäneet maksullisia tekstiviestejä, ja myös viesteihin vastaaminen on ollut maksullista. Viesteistä on tullut kuluttajalle jopa 200 euroa ylimääräisiä kuluja.

Pikavippiyritysten sopimuksissa on ollut ehto, jonka mukaan yritys voi siirtää eräpäivää oma-aloitteisesti, jos vipin takaisinmaksu viivästyy. Siirrosta peritään 20 euroa. Kuluttajaviraston mukaan tällainen sopimusehto on perintälain vastainen. Yhtiöiden toiminnasta on tehty Helsingin poliisille tutkintapyyntö törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta.

Yrityksillä on ollut ongelmia myös asiakaspalvelussa. Asiakaspalveluun on ollut vaikea saada yhteyttä, ja yhteyttä on voinut ottaa vain sähköpostitse tai faksilla. Asiakaspalvelusta ei ole selvitetty kuluttajille saatavien perusteita.

Iltalehden uutisen mukaan Hetivipistä ja E-creditistä oli vireillä rikostutkinta jo marraskuussa 2011. Lehden haastattelema lakimies kertoo, että ainakin osa tutkinnassa olevista pikavippiyrityksistä pyrki vain rahastamaan maksullisilla tekstiviesteillä, eikä tarkoituksena missään vaiheessa ollut lainata rahaa. Osa kuluttajista ei edes tiennyt käyttävänsä maksullisia viestipalveluita.

Kuluttajavirasto kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana, jos heiltä yritetään periä Aeriksen, Tromveltin, M Auroran tai EC Finlandin laskuja. Jos asia on perintätoimistossa kirjeperinnässä, yhtiölle voi tehdä valituksen perusteettomista tai epäselvistä saatavista. Tähän voi käyttää Kuluttajaviraston verkkosivuilla olevaa valituslomaketta.

Klikkaa Tästä  Maksuhäiriöiden määrä edelleen kasvanut

Jos perintä on edennyt käräjäoikeuteen asti, kuluttajan kannattaa vastata käräjäoikeuden haasteeseen määräajassa. Kirjallisessa vastineessa on kerrottava, miltä osin ja millä perusteella velkavaatimus on virheellinen tai epäselvä.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Kuluttajavirasto varoittaa neljästä pikavippiyhtiöstä Kuluttajavirastolle on tullut useita yhteydenottoja neljästä eri pikavippiyhtiöstä. Yrityksillä on ollut erityisen kalliita eräpäivänsiirtopalveluita, sekä heidän perintä on ollut asiatonta.
  • Velkajärjestelylakia uudistetaan Oikeusministeriö on asettanut työryhmän uudistamaan velkajärjestelylakia. Velkajärjestelylain uudistaminen sekä nykyisten ongelmien selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ehdotuksen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2013.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen […]
  • Jyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoille Jyväskylässä on tehty aloite jonka mukaan pikavippimainokset halutaan kieltää kaupungin omistamilta mainospaikoilta. Pikavippimainokset ovat kielletty kaupungin omistamilta mainospaikoilta jo Tampereella ja Kouvolassa.
  • Kemissä kiellettiin pikavippien mainonta Kemin kaupungin tekninen lautakunta päätti, että pikavippimainokset kielletään kaupungin mainospaikoilla.
  • Rehtivippi ei toistaiseksi myönnä uusia vippejä Suomen rehellisimmäksi pikavippipalveluksi itseään kutsuva Rehtivippi on ilmoittanut lopettavansa uusien pikavippien myöntämisen toistaiseksi.
  • Vippiä tekstiviestillä lahjakortin muodossa Tekstiviestillä tilattavan lahjakortin muodossa olevan vipin kulut käyvät pikavippejä huomattavasti suuremmaksi, sillä lahjakortin hinnan joutuu maksamaan kaksinkertaisena takaisin.
  • Pikavippiyritys: Kuluttajat tarvitsevat pienlainoja Hallitus on aikeissa rajoittaa pikavippien tarjontaa, mutta pikalainayhtiö Risicumin kyselyn mukaan kuluttajat haluavat vippejä.
Klikkaa Tästä  Pikavippiyrityksiä syytetään kiskonnasta