HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta

Perintäkulut ovat liian suuria, eikä velallisilla ole juuri mahdollisuuksia puolustautua kohtuuttomilta kuluilta, arvioivat Helsingin Sanomien haastattelemat käräjätuomarit. Käräjäoikeuksissa näkyy etenkin maksamattomien pikalainojen perintä, ja ruuhkia on jo syntynyt.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomari Pekka Aaltonen kertoo, että seitsemän sentin saatavasta on saatettu vaatia 300 euroa perintä- ja oikeudenkäyntikuluja. Hänen mukaansa laki on velkojan puolella. Velan voi riitauttaa tuomioistuimessa, mutta siinä on vaaransa, sillä hävitessään voi joutua maksamaan perintäyhtiön oikeudenkäyntikulut. Ne kohoavat helposti suuriksi, kun asianajajan palkkiokin voi olla 200 euroa tunnilta.

Kustannuksien kohtuullistamiseen on pyritty, sillä perintäyhtiöiden kanteita ei käsitellä täysimittaisessa oikeudenkäynnissä vaan suppeammassa, asiakirjojen pohjalta tehtävässä summaarisessa käsittelyssä.

Täysimittainen oikeudenkäynti aloitetaan, jos velallinen riitauttaa saatavan.

Haastateltuja tuomareita harmittaa, että jotkut riitauttavat velan mutta eivät kiistä maksuvelvollisuuttaan. Kaikki kuluttajat eivät tiedä, miten kanteita vastaan kannattaisi puolustautua.

Lain mukaan velka on aina maksettava, mutta jotkut velalliset yrittävät puolustautua selittämällä, miksi rahaa velan maksuun ei ole. Käräjäoikeudet eivät kuitenkaan voi käyttää velka-asioiden ratkaisemisessa juurikaan harkintavaltaa, eikä velallisen rahatilannetta saa ottaa ratkaisussa huomioon.

Tuomari Merja Vainio Helsingin käräjäoikeudesta on sitä mieltä, että pienten saatavien kohdalla perintä- ja oikeudenkäyntikulujen määrä on kohtuuton.

Toisaalta vikaa on usein velkoihin joutuneissakin. Tuomioistuimia kuormittavat pikalainavelat on usein otettu juhlimiseen ja huvitteluun, ei laskujen maksuun. Merja Vainion mukaan etenkin nuoret miehet ottavat velkaa yöelämää varten, joskin huolettomia velanottajia löytyy naisistakin.

”Eräs nuori nainen oli kuluttanut rahansa matkusteluun, ja sen jälkeen ottanut kuukauden aikana 30 pikalainaa eri yhtiöistä saadakseen rahat elämiseen”, Vainio kertoo esimerkin.

Nuorten velkaantuneiden tulevaisuus huolestuttaa Vainiota. Kun rahaa tarvittaisiin esimerkiksi perheen perustamiseen, tulot menevätkin ulosottoon. Työntekoonkaan velkataakka ei kannusta.

Klikkaa Tästä  Ferratumilta entistä laajempi lainavalikoima

Toisaalta suuri osa pikalainojen ottajista maksaa velkansa takaisin ajallaan. Käräjäoikeuksiin päätyvät ongelmatapaukset, eivät ne, jotka ottavat pikalainan tilapäiseen rahantarpeeseen ja hoitavat laskun tunnollisesti.

Vaikka pikalainoille on Vainion ja Aaltosen mielestä paikkansa, kumpikin ajattelee, että vakuudettomien lainojen myöntämistä pitäisi vähentää. Heidän mukaansa vakuudettomien pienlainojen aiheuttama ylivelkaantuminen on jo laaja yhteiskunnallinen ongelma.

Pikavippeihin liittyviä lakeja ollaan parhaillaan uudistamassa. Jos hallituksen esitys toteutuu, pikavippien tarjonta voi vähentyä tulevaisuudessa merkittävästi.

Tähän liittyvät artikkelit

  • HS: Moni pikalainayhtiö mukana perintäbisneksessä Pikavippiyritysten omistavat perintätoimistot joutuvat maaliskuussa ahtaalle, sillä jatkossa ne eivät enää saa veloittaa suuria perintäkustannuksia periessään samaan konserniin kuuluvien yritysten velkoja.
  • Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Läheskään aina pikavippihakemusta ei hyväksytä ja vipin hakija ei saa luottoa. Syitä voi olla monia, mutta ennen kuin hakee vippiä, on ainakin syytä lukea lainaehdot huolella.
  • Kuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisesti Neljä pikavippiyritystä, Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland, ovat tarjonneet epäasiallisia tai laittomia luottoja ja laskuttaneet epäselvästi.
  • KSML: Uuden lain myötä otetaan ehkä isompia pikavippejä Pikavipeille asetetaan todennäköisesti keväällä korkokatto, jonka tarkoituksena on suitsia vippien korkeita korkokuluja. Seurauksena voi kuitenkin olla, että luottosummat kasvavat entistä suuremmiksi.
  • Tie ylivelkaantumiseen Yle kuvasi dokumenttia kolmesta ylivelkaantuneesta henkilöstä, siitä millaista on elää ylivelkaantuneena ja ulosotossa, sekä miten siihen tilanteeseen on päädytty.
  • Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.
  • Asiakastieto: Positiivinen luottorekisteri vähentäisi maksuhäiriömerkintöjä Maksuhäiriömerkintöjen määrä on selvässä kasvussa. Suomen Asiakastieto kertoo, että jo 346 000 suomalaisella on vähintään yksi luottotietomerkintä. Vuonna 2012 uusia luottotietonsa menettäneitä oli 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
  • Joulun jälkeen maksetaan velkoja tai käydään panttilainaamossa Joulun aikaan rahan vähyys voi tuntua erityisen ikävältä, joten moni yrittää täydentää budjettiaan lainarahalla.
  • Vanhemmat huolissaan lastensa vippaamisesta Kuten kaikki vanhemmat tietävät, eivät huolet omasta lapsesta lopu siihen kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi ja muuttaa pois kotoa. Huolenaiheet kuitenkin monesti tietysti vaihtuvat - enää ei huoleta alkoholin käyttö opiskelijabileissä tai seksuaalinen […]
  • Euroloan lopettaa pikavippien tarjoamisen, tilalle kulutusluotot Euroloan Consumer Finance kertoo tiedotteessaan, että se lopettaa pienlainojen tarjoamisen Suomessa ja siirtyy sen sijaan tarjoamaan isompia ja pitkäaikaisempia kulutusluottoja.
Klikkaa Tästä  Pikavipeillä pitkä historia