Sosiaalinen luotto on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille

”Sosiaalinen luototus on pienituloisten ja vähävaraisten kaupunkilaisten pankki” sanoo Pirkko-Liisa Luotonen, Vantaan kaupungin sosiaalisen luototuksen esimies Vantaan Sanomille.

Eduskunnan puhuessa pikavippien kieltämisestä ja rajoittamisesta nousi esille myös sosiaalinen luotto. Eduskunnassa oltiin sitä mieltä, että sosiaalista luototusta tulisi kasvattaa ja korostaa, jotta taloudellisissa vaikeuksissa olevat ihmiset saisivat apua.

Sosiaalista luottoa voi hakea esimerkiksi kodin perustamiskuluihin, kuten vuokratakuuseen, tai muihin kodin hankintaan liittyviin kuluihin. Sosiaalista luottoa voidaan myöntää myös muihin tarpeellisiin ja välttämättömiin menoihin niille henkilöille, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta hakea kohtuuehtoista lainaa muualta. Tänä voi syitä olla esimerkiksi luottohäiriömerkintä.

Vantaalla sosiaalista luottoa on myönnetty jo koko kuluvan vuoden aikana. Yhteensä Vantaalla rahaa sosiaaliseen luottoon on varattu lähes kaksi miljoonaa euroa, josta syyskuun lopulla oli jäljellä vielä 757 500 euroa.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää tarpeen mukaan 200-10 000 euroa. Luoton saamiseen ei tarvitse vakuuksia, mutta ennen luoton myöntämistä hakijan kanssa käydään läpi takaisinmaksusuunnitelma, sekä luotonsaajaa voidaan edellyttää ottamaan vapaaehtoinen luottohäiriömerkintä, jotta hän ei pysty hakemaan lainaa muualta.

Luotonen kertoo, että Vantaalla on tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä myönnetty yhteensä 75 uutta luottoa. Luottoa on myönnetty noin kahdelle hakijalle kolmesta. Kielteisten päätösten määrä on siis pudonnut viime vuodesta.

Vaikka eduskunnassa puhuttiin, että sosiaalinen luotto haluttaisiin saada pikavippien tilalle, niin se ei kuitenkaan aja samaa asiaa kuin pikavippi. Pikavippi on tarkoitettu kaikille täysi-ikäisille suomenkansalaisille, joiden maksuhistoria on moitteeton. Pikavippiä ei siis saa, mikäli henkilön tiedoista löytyy maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkinnän kirjautuminen kuitenkin kestää niin kauan, että henkilölle saatetaan myöntää vippiä, vaikka tällä ei olisi mahdollisuutta maksaa sitä takaisin. Tähän ongelmaan auttaisi huomattavasti paljon enemmän positiivinen luottorekisteri, entä vippien kieltäminen tai kova korkorajoitus.

Klikkaa Tästä  Pienlainayhdistys ajaa kolmen kohdan ohjelmaa asiakkaiden parhaaksi

Tähän liittyvät artikkelit

  • Velkajärjestelyhakemuksia tänä vuonna hieman viime vuotta enemmän Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusten määrä on lievässä kasvussa, uutisoi Taloussanomat. Tämän vuoden tammi-syyskuussa velkajärjestelyhakemuksia tuli käräjäoikeuteen yhteensä 2743 kappaletta.
  • Valtaosa Euroopan luottosivustoista täyttää vaatimukset EU:n kuluttajadirektiivi edellyttää, että luottoa tarjoavat sivustot tarjoavat riittävästi tietoja, joiden perusteella kuluttajat pystyvät arvioimaan palvelun kuluja.
  • Pikavippivelat työllistävät käräjäoikeuksia Pikavipit uhkaavat aiheuttaa käräjäoikeuksiin ruuhkia myös muualla kuin Satakunnassa. Ylen mukaan pikavipeistä johtuvat velka-asiat ovat lisääntyneet huomattavasti monessa käräjäoikeudessa.
  • Asiakastieto: Positiivinen luottorekisteri vähentäisi maksuhäiriömerkintöjä Maksuhäiriömerkintöjen määrä on selvässä kasvussa. Suomen Asiakastieto kertoo, että jo 346 000 suomalaisella on vähintään yksi luottotietomerkintä. Vuonna 2012 uusia luottotietonsa menettäneitä oli 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
  • Pikalainayhtiöt tähtäävät sijoitusmarkkinoille Vakuudettomat pikavipit sekä kulutusluotot käyvät vielä hyvin kaupaksi, joten niitä tarjoavat yritykset hakevat rajoittajia toiminnalleen, sijoittajien muodossa.
  • HS: Perintäkulut saavat kritiikkiä tuomareilta Pikalainavelat ovat jo aiheuttaneet ruuhkia käräjäoikeuksiin. Helsingin Sanomien haastattelemien käräjätuomareiden mielestä pienten saatavien perintäkulut ovat usein kohtuuttoman suuria.
  • Rahoitu Rahoitu.fi on lainojen kilpailutuspalvelu, jonka kautta voit kilpailuttaa lainat aina 500 eurosta 25000 euroon saakka. Tarvitsit sitten uutta luottoa tai yhdistelylainaa yhdistääksesi vanhat luottosi, on Rahoitu.fi oiva palvelu lainanhakuun.
  • Lainatori Lainatori on joustavaa luottoa tarjoava lainasivusto. Lainatorin kautta voi hakea käyttöönsä 2000 euron luottorajan, josta voi nostaa vippiä tekstiviestillä.Lainatorin tililuotto haetaan internetin kautta. Ensimmäisellä lainauskerralla asiakkaan on […]
  • Eurolimiitti Hae 3000 euron luottolimiitti käyttöösi Eurolimiitiltä. Uudet ensilainaa hakevat asiakkaat saavat ensinoston 500 euroon saakka täysin ilman kuluja kun maksu hoidetaan ensimmäiseen eräpäivään mennessä. Hae nyt luottopäätös, saat rahaa nopeasti käyttöösi.
  • Kuluttajavirasto: Neljä pikavippiyhtiötä laskuttanut epäasiallisesti Neljä pikavippiyritystä, Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland, ovat tarjonneet epäasiallisia tai laittomia luottoja ja laskuttaneet epäselvästi.
Klikkaa Tästä  Luottokielto suojaa identiteettivarkaudelta ja estää impulsiiviset pikavipit