Pikavippiä ei tarvitse pelätä, mutta varo silti ylivelkaantumista

Pikavippiä ei kannata turhaan pelätä, sillä suurin osa pienlainan ottajista saa maksettua sen kunnialla takaisin. Monessa tilanteessa vippi voi olla kätevä ja turvallinen keino tasapainottaa menoja.

Pikavippien korot kuulostavat äkkiseltään hurjilta, sillä todellinen vuosikorko voi tyypillisesti olla vaikka 1400 prosenttia. Lyhytaikaisissa lainoissa korko nousee jopa kymmeniin tuhansiin prosentteihin. Todellinen vuosikorko ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä se lasketaan olettaen, että laina otetaan koko vuoden ajaksi. Siitä, paljonko kuluja pikavippi lopulta tuottaa, todellinen vuosikorko ei kerro juuri mitään.

Jos otat 200 euron pikavipin, jonka kulut ovat 36 euroa ja takaisinmaksuaika 14 vuorokautta, todellinen vuosikorko on hurjat 7382 prosenttia. Jos kuitenkin otat saman vipin 30 vuorokaudeksi ja maksat kuluja 50 euroa, todellinen vuosikorko laskeekin 1400 euroon, vaikka maksat korkoina isomman prosentin lainasummasta.

Pikavipin ottaminen ei johda automaattisesti ylivelkaantumiseen, mutta vippiä kannattaa kuitenkin ottaa harkiten ja vastuullisesti. Pikavippikierteeseen joutumista kannattaa ehdottomasti varoa, sillä se kasvattaa nopeasti velkasummaa ja aiheuttaa ahdistusta. Pikavippikierteellä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön on otettava koko ajan uutta vippiä maksaakseen vanhat lainat pois tai selvitäkseen arkimenoista velkojen maksun jälkeen.

Vastuullinen vippaaja selvittää ennen rahan lainaamista, paljonko kuluja vipistä tulee ja millä rahalla vippilaskun saa eräpäivänä maksettua. Joskus unohtuu, että velanmaksun jälkeen on jäätävä rahaa myös elämiseen. Jos tili on tyhjä pikavipin maksun jälkeen, saatat olla pikavippikierteen kynnyksellä.

Etenkin pienituloisen kannattaa miettiä tarkkaan, mihin tarkoitukseen pikavippiä kannattaa ottaa. Vaikka vipin kulut eivät sinänsä olisi suhteettoman korkeita, monen kympin korkokuluja ei välttämättä kannata maksaa vain, jotta pääsisi viikonloppuna juhlimaan.

Vaaran merkki on myös se, jos joudut joka kuukauden lopussa turvautumaan pikavippiin. Silloin kannattaa miettiä, onko menoissasi jotain ylimääräistä ja voisitko suunnitella talouttasi paremmin. Säännöllisesti käytettynä pikavipit tuovat etenkin pienituloiselle turhia kuluja.
Jos kuitenkin olet ajautunut pikavippikierteeseen, eikä näköpiirissä ole tulojen nousua tai muuta hyvää tapaa maksaa velat pois, ei kannata jäädä odottelemaan että velat katoavat itsestään. Pikavippikierteestä voi selvitä, mutta apua voi joutua hakemaan esimerkiksi velkaneuvojalta.

Klikkaa Tästä  Pikavippiyritykset tienaavat perintäkuluilla ja muita harhaluuloja pikavipeistä

Jos velkatilanne alkaa näyttää hallitsemattomalta, velkaneuvojan apua kannattaa hakea mahdollisimman pian. Velkaneuvontaa tarjoavat kunnat ja järjestöt, ja se on maksutonta. Velkaneuvoja voi tarjota tilanteen ratkaisemiseen keinoja, joita ei itse olisi osannut ajatellakaan. Myös velkojien kanssa voi olla helpompi päästä sopimukseen, kun asian hoitaa velkaneuvojan välityksellä.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Oletko suunnittelemassa pikavipin ottoa? Tutustu ensin näihin ohjeisiin Moni ottaa pikavippiä äkilliseen rahantarpeeseen. Pikavippejä usein mediassa mustamaalataan, mutta fiksusti otettu pikavippi ei tuo käyttäjälleen ongelmia.
  • Jyväskylä ei halua pikavippimainoksia kaupungin mainospaikoille Jyväskylässä on tehty aloite jonka mukaan pikavippimainokset halutaan kieltää kaupungin omistamilta mainospaikoilta. Pikavippimainokset ovat kielletty kaupungin omistamilta mainospaikoilta jo Tampereella ja Kouvolassa.
  • Trustbuddy TrustBuddy on kansainvälisesti toimiva vertaislainayritys. Vuonna 2009 perustettu TrustBuddy toimii Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.Tarjolla on lainasummia 100 – 600 euron väliltä. Tarkan summan voi valita 50 euron […]
  • Pikavippien loppuminen lisää mahdollisesti rikollista toimintaa Pikavippien kielto ja rajoitus on ollut kovasti puheenaiheena. Eduskunnan täysistunnossa käytiin läpi kahta lakiesitystä koskien pikavippejä. Vippien kieltämisellä kuitenkin on myös kääntöpuoli.
  • Vippi24 Vippi24.fi tarjoaa pikavippiä, joka auttaa yllättävissä tilanteissa. Haet lainaa näppärästi netin kautta.Vippi24:n pikavipit ovat perinteisiä pikalainoja. Pienin haettavissa oleva summa on 50 euroa ja suurin 1000 euroa. 50 - 300 euron välillä vipattavan […]
  • Ok Money arpoo matkalahjakortteja Matkajokeri-kilpailussa Monet pikavippejä tarjoavat palvelut järjestävät erilaisia kilpailuja ja arvontoja, joissa voi voittaa muun muassa lahjakortteja tai rahoitusta erilaisiin tarpeisiin.
  • Rehtivippi ei toistaiseksi myönnä uusia vippejä Suomen rehellisimmäksi pikavippipalveluksi itseään kutsuva Rehtivippi on ilmoittanut lopettavansa uusien pikavippien myöntämisen toistaiseksi.
  • Pikavippihakemus tulee usein myös hylätyksi Läheskään aina pikavippihakemusta ei hyväksytä ja vipin hakija ei saa luottoa. Syitä voi olla monia, mutta ennen kuin hakee vippiä, on ainakin syytä lukea lainaehdot huolella.
  • Pikalainayhtiö Ferratum sai pankkitoimiluvan Maltalta Kotimainen pikaluottoja tarjoava Ferratum on hakenut Maltalta pankkilupaa, jossa se on sille myönnetty. Ferratum ja toinen suomalainen pikavippi-yhtiö Risicum hakivat pankkitoimilupaa Suomesta Finanssivalvonnalta jo aikaisemmin tuloksetta.
  • Vivus Pikavippipalvelu Vivus myöntää lainaa jopa 2010 euroa. Uudet asiakkaat voivat lainata ilmaiseksi 10 - 400 euroa, ja vanhat asiakkaat saavat lainaa pariin tonniin asti.Vivuksen kautta voi lainata, jos on vähintään 20-vuotias ja luottokelpoinen Suomessa […]
Klikkaa Tästä  Pikavippipalvelu Laina.fi siirtyi tililuottoon