Oikeusministeriön selvitys torjuu positiivisen luottotietorekisterin

Oikeusministeriö ei suosittele positiivisen luottotietorekisterin perustamista Suomeen. Ministeriön teettämä selvitys ottaa rekisteriin kielteisen kannan, ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) yhtyy näkemykseen.

Positiivisilla luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja henkilön taloustilanteesta, erityisesti lainoista ja veloista. Tällä hetkellä Suomessa rekisteröidään ainoastaan negatiivisia luottotietoja eli maksuhäiriömerkintöjä.

Positiivista luottotietorekisteriä on toivottu laajasti, sillä sen käyttöönottoa ovat suositelleet niin luottoyhtiöt kuin ylivelkaantuneita auttavatkin. Esimerkiksi Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar totesi tällä viikolla järjestön tiedotteessa, että positiivinen luottotietorekisteri voisi estää ennalta epätoivoisten velkaantumistilanteiden syntymisen.

Oikeusministeriön selvityksen mukaan positiivinen luottotietorekisteri olisi kansalaisten taloudellisen informaation perusrekisteri, jonka tulisi olla julkisen sektorin ylläpitämä. Se puolestaan edellyttäisi monisäikeistä lainsäädännön uudistamista.

– Oikeusvaltiossa, missä kunnioitetaan yksilön perusoikeuksia, tuollaisen rekisterin perustaminen edellyttää nykyisin pitkälle meneviä perusteita. Yksin ylivelkaantumisen täsmällisempi ajantasainen seuraaminen pankkivalvonnan tukena ja luottotietotoiminnan tehostaminen eivät sellaisiksi välttämättä riitä, selvityksessä todetaan.

Lisäksi positiivisten luottotietojen käyttö esimerkiksi pikalainayhtiöiden luottoharkinnassa on selvityksen mukaan jo mahdollista nykyisen lainsäädännön perusteella.

Positiivinen luottotietorekisteri voi kuitenkin tulla myöhemmin, sillä selvityksen mukaan eräät EU-lainsäädännön uudistukset ja luottotietotoiminnan kansainvälinen harmonisointi saattavat edellyttää sen perustamista. Siksikään lainsäädännön muuttamiseen ei vielä kannata ryhtyä, sillä ennenaikaiset muutokset saattaisivat selvityksen mukaan aiheuttaa lainsäädännön tempoilua ja turhia kustannuksia.

Helsingin Sanomien mukaan positiivinen luottotietorekisteri on käytössä kaikissa muissa EU-maissa lukuun ottamatta Maltaa ja Ranskaa. Esimerkiksi Ruotsissa rekisteriin kerätään tietoja myös kansalaisten tuloista. Oikeusministeriön selvityksessä kuitenkin todetaan, että positiivinen luottotietojärjestelmä on aiheuttanut Ruotsissa tulkintaongelmia ja uudistuspaineita, ja Suomen järjestelmä on toistaiseksi ollut ongelmattomampi.

Oikeusministeri Henriksson on selvityksen kanssa samoilla linjoilla, eikä välittömiin lainsäädäntötoimiin ole hänen mielestään tarvetta. Hänen mukaansa kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan perusrekisterin luomiseen ei pidä lähteä vain siksi, että tiedoista voisi olla jollekulle hyötyä.

Klikkaa Tästä  Pikavippien uusi lakiehdotus herättää keskustelua

– Tässä vaiheessa on sen sijaan syytä osallistua asian kannalta merkityksellisen eurooppalaisen lainsäädännön kehittämiseen. Samalla on seurattava, millaisia ratkaisuja luottoalan toimijat itse pitävät tavoiteltavina ja toimivina jo voimassa olevan lainsäädännön pohjalta, Henriksson toteaa.

Tähän liittyvät artikkelit

  • Asiantuntijat: Viranomaisten varauduttava pikavippilain seurauksiin Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kati Rantala kirjoittavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että pikavippejä rajoittavasta laista voi koitua kielteisiä seurauksia, jos muutokseen ei […]
  • Aamulehti: Viekö pikavippien loppuminen ojasta allikkoon? Maksuhäiriömerkintöjen määrä voi kasvaa, kun pikavippien tarjonta kesäkuussa vähenee, kertoo Aamulehti.
  • Suomen Asiakastieto alkaa tarjota positiivisia luottotietoja Suomen Asiakastieto alkaa tarjota luotonantajien käyttöön tietoja lainanhakijoiden aikaisemmista lainoista. Tavoitteena on vähentää ylivelkaantumista ja luottotappioita.
  • KSML: Vanhemmat saattavat tehdä velkaantuneelle lapselleen karhunpalveluksen Pikavippiongelmat näkyvät päivittäin Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa, ja nuorten osuus velkaneuvonnan asiakkaista on voimakkaassa kasvussa. Viime vuonna jo 26,6 prosenttia velkaneuvontaa tarvinneista oli alle 30-vuotiaita.
  • Ylivelkaantuneella voi olla kymmeniä päällekkäisiä velkoja Takuu-Säätiössä on nähty, että velalliselle voi kertyä useita kymmeniä velkoja, koska heillä on mahdollisuus saada velkaa velan päälle. Tilanne voi johtaa hallitsemattomaan velkakierteeseen.
  • Pienlainayhdistys ajaa kolmen kohdan ohjelmaa asiakkaiden parhaaksi Suomen Pienlainayhdistys pyrkii selkeyttämään ja tiukentamaan pienlaina-alan pelisääntöjä ja korottamaan kuluttajan etuja uudella kolmen kohdan ohjelmallaan.
  • Pikavippiyrityksiä syytetään kiskonnasta Muun muassa Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat kertovat, että Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kari Penttinen on nostanut kiskontasyytteen kolmea pikavippiyhtiötä pyörittänyttä miestä kohtaan.
  • HS: Pikavippifirmalle tiukka rangaistus – jopa 100 000 euroa Pikavippifirmalle rangaistus puuttellisesta markkinoinnista. Kuluttaja-asiamies vaatii lainsäädännön tiukentamista ja asiaan puuttumista. Sakkoja jopa 100 000 euroa.
  • Uusi hallitus suunnittelee pikavippien ikärajojen muuttamista Uusi hallitus aikoo käydä läpi koko pikavippejä koskevan lainsäädännön. Pikavippien ikärajoja ja lainaehtoja tullaan mahdollisesti muuttamaan.
  • Jo 8,2 prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä Maksuhäiriömerkintöjen määrä on lisääntynyt vuodessa lähes viisi prosenttia, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan.
Klikkaa Tästä  Pikavippien osuus ylivelkaantumisessa pieni